Hae sivustolta

Elämää Alderilla traineena – Lauran tarina

Laura Kontu hyppäsi syksyllä siirtohinnoittelutiimiin traineen rooliin Alderilla. Trainee-jakson tarkoituksena on perehtyä Alderiin ja päästä kokeilemaan eri työympäristöjä.

Julkaistu 29.11.2021

Opiskelen Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa pääaineenani yritysjuridiikka. Lukion jälkeen pidin välivuoden ja pallottelin pitkään oikeus- ja kauppatieteiden välillä päätyen lopulta hakemaan kauppikseen.

Ensimmäisenä opiskeluvuotena huomasin, että eri pääaineiden peruskursseista yritysjuridiikka tuntui itselleni kaikista ominaisemmalta ja mielenkiintoisimmalta, sillä se oli mukava yhdistelmä kauppa- ja oikeustieteitä, eli numeroiden ja lakipykälien välillä tasapainottelua.

Törmäsin viime keväänä Alderin somekanavassa työpaikkailmoitukseen, jossa haettiin siirtohinnoittelutiimiin uutta traineeta. Alder ja Petteri olivat minulle ennestään tuttuja Aallon verotuksen kursseilta. Firma oli jäänyt minulle positiivisessa mielessä mieleen ja päätinkin heti kokeilla ja hakea paikkaa.

Olen tällä hetkellä  traineena siirtohinnoittelutiimissä. Työtehtäviini on tällä hetkellä kuulunut pääsääntöisesti monikansallisten konsernien vuosittaisten siirtohinnoitteludokumenttien laatiminen ja päivittäminen, sekä siirtohinnoitteluun liittyvien verokkihakujen (benchmarking study) laatiminen.

Olen erikoistunut opinnoissani erityisesti kotimaiseen ja kansainväliseen yritysverotukseen ja tehnyt esimerkiksi pro gradu-tutkielmani monikansallisten konsernien siirtohinnoittelun dokumentaatiovelvollisuuteen liittyen. Työssäni olen päässyt yhdistämään opinnoissa opittua verotuksen teoriaa käytännön tekemiseen, ja esimerkiksi oppinut miten siirtohinnoitteludokumentaatio laaditaan, miten siirtohinnoittelun markkinaehtoisuus varmistetaan tai esimerkiksi miten hinnoittelun vertailuanalyyseja laaditaan, sekä millaisia erilaisia siirtohinnoittelumalleja konsernien sisällä voidaan soveltaa.

Totta kai myös mielenkiintoisten ja vaihtelevien toimeksiantojen tekeminen erilaisille asiakkaille yhdessä alan kovimpien osaajien kanssa on palkitsevaa ja tekee jokaisesta työpäivästä ainutlaatuisen. Mieleenpainuvin hetki on tähän mennessä ollut ensimmäinen työpäivänä Alderilla, sillä koko tiimi lähti lounaan jälkeen päiväksi pelaamaan golfia. Siitä sai heti sellaisen kuvan, että täällä ei hukuta pelkästään asiantuntijatyöhön, vaan aidosti panostetaan myös vastapainoiseen työn ulkopuoliseen toimintaan. Mieleenpainuvaa on myös olleet muutamat syksyn aikana järjestyt afterit – mahtavaa päästä taas pitkään vallinneiden poikkeusolojen jälkeen pois kotoa ja järjestämään erilaisia tapahtumia tiimin kanssa, joissa pääsee tutustumaan paremmin kaikkiin tiimiläisiin.

Suosittelen ehdottomasti trainee-jaksoa kaikille, jotka haluavat päästä näkemään millaista asiantuntijatyö on käytännössä, sekä tekemään töitä yhdessä alansa kovimpien osaajien kanssa. Alderille saat tulla omana itsenäsi eikä sinun oleteta olevan vielä valmis asiantuntija, vaan tärkeintä on oikea asenne ja halu oppia. Alderilla myöskin välitetään aidosti jokaisesta työntekijästä ja tarjotaan mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä asiantuntijauralla.

LAURAN KOLME VINKKIÄ TYÖELÄMÄÄN:

✔ Opiskeluaikana kannattaa rohkeasti hyödyntää mahdollisuutta kokeilla erilaisia työpaikkoja esimerkiksi osa-aikatöiden, harjoittelupaikkojen ja kesätöiden muodossa – näin saat arvokasta työkokemusta, luot verkostoja ja saat paremman käsityksen siitä, minkälainen työ voisi kiinnostaa opiskelujen jälkeen. Oman kokemuksen mukaan myös työnantajat arvostavat usein jo opiskeluaikana kertynyttä työkokemusta hyviä kouluarvosanoja enemmän.

✔ Nauti ja ota kaikki irti opiskelijaelämästä, sillä opiskelun aikana luodut verkostot ja kontaktit tulevat hyvin todennäköisesti myöhemmin työelämässä vastaan. Käy siis tapahtumissa, excursioilla, lähde vaihtoon tai hyödynnä esimerkiksi yliopistojen tarjoamia poikkitieteellisiä opintomahdollisuuksia.

✔ Ole avoin ja rohkea työelämässä – kerro työnantajallesi millaiset sinun tavoitteesi ja unelmasi työuralla ovat, jolloin voitte yhdessä pohtia miten ja millaisten steppien kautta sinne voisi päästä. Uskalla myös tehdä rohkeita ja välillä vaikeiltakin tuntuvia päätöksiä, sillä vain siten pääset urallasi eteenpäin.

Kiinnostaako ura Alderilla?

Panostamme työntekijöidemme hyvinvointiin ja haluamme tarjota merkityksellisen työn lisäksi elämänlaatua sekä alustan menestyä – mahdollisuuden toteuttaa itseään, asettaa omat tavoitteet ja saavuttaa ne yhdessä työskennellen.

Meillä ei tarvitse sopia riviin tai sulautua massaan, kunhan sydän on paikallaan ja hihat valmiiksi käärittyinä. Olemme ihmeporukka ja ylpeitä siitä.

Selaa työpaikkoja tai jätä avoin hakemus.