Hae sivustolta

Työntekijä – huomioi nämä verokortteihin liittyvät seikat vuodenvaihteessa 

Blogissa käydään läpi vuodenvaihteen tienoilla huomioitavia seikkoja verotuksessa. Varmista verokortin tuloraja, ennakkovero ja ulkomailta saadun tulon verotus.

Anna Tallqvist-Rantanen

Emma Häll

Julkaistu 02.01.2024

Vuodenvaihteen lähestyessä jokaisen olisi hyvä tarkastaa, että onhan kuluvalle vuodelle voimassa olevan verokortin tulorajaa vielä jäljellä viimeisen palkan verran, ja myös miettiä, onko vuoden aikana saatu jotain muuta sellaista tuloa, josta olisi tarvetta maksaa ennakkoveroa viivästysseuraamusten välttämiseksi. Tyypillisesti ennakkoveroa haetaan esimerkiksi luovutusvoittojen, muiden satunnaisten tuloerien tai ulkomailta saatujen pääomatulojen aiheuttaman veron kattamiseksi.  

Erityisesti ulkomailta saatujen tulojen osalta on hyvä muistaa, että Suomen verohallinto ei usein saa näistä tuloista automaattisesti tietoa maksajalta, eikä näistä tuloista yleensä tehdä ennakonpidätystä Suomeen verovuoden aikana. Nyt on siis hyvä hetki tutkia, tuleeko ulkomaantuloista maksettavaksi veroja Suomessa, sekä samalla alkaa valmistautumaan hyvissä ajoin tulon ilmoittamiseen ensi kevään veroilmoituksella. 

Verokortti 2024

Samalla on aika suunnata jo katseita tulevan vuoden verotukseen ja tarkastaa, miltä Verohallinnon automaattisesti muodostama verokortti näyttää – onko tuloraja kohdillaan ja onko toisaalta jo tiedossa joitain sellaisia vähennyksiä, joita voisi hakea hyödynnettäväksi jo ennakkoperintävaiheessa? Huomaattehan, että mikäli muutosverokorttia ei haeta, tulee Verohallinnon automaattisesti toimittava verokortti voimaan 1.2., eli tammikuun palkka lasketaan vielä aiemman vuoden verokortilla.  

Lisäksi esimerkiksi ulkomailla työskentelevien suomalaisten palkansaajien verokorteissa voi olla erityisiä ennakkoperintään liittyviä määräyksiä, jolloin voi olla tarpeen hakea muutosverokorttia vuosittain tämän ennakonpidätysvelvoitteeseen määrätyn poikkeuksen jatkamiseksi. Usein tällaisia määräyksiä nähdään esimerkiksi ulkomaan projektikomennuksien yhteydessä, joissa työtä saatetaan tehdä vuorotellen Suomessa ja kohdevaltiossa, tai pidempiaikaisissa ulkomaan etätyöskentelytilanteissa, joissa verosopimuksen mukainen asuinpaikka on siirtynyt toiseen maahan. 

Vuodenvaihteen tuomat muutokset ennakkoperintään ja verokortteihin 

Vuodenvaihteessa tyypilliseen tapaan veroasteisiin sekä sosiaaliturvamaksuihin on tehty pieniä viilauksia, mutta mitään suurempaa muutosta ei tavallisen palkansaajan verotukseen tai siihen liittyviin käytännön toimenpiteisiin ole tulossa.  

Ulkomaisten avainhenkilöiden edulliseen lähdeverotukseen on kuitenkin ensi vuoden alusta tulossa pidennys, jolloin edellytykset täyttävät henkilöt saisivat nauttia 32%:n verotuksesta aiemman 48 kuukauden (4 vuotta) sijaan 84 kuukautta (7 vuotta). Tämän muutoksen tarkoituksena on ulkomaisten avainhenkilöiden veroedun houkuttelevuuden kohentaminen. Lyhyesti, ulkomaisen avainhenkilön lähdeverotusta voidaan soveltaa, mikäli henkilö: 

  • saapuu Suomeen työskennelläkseen Suomessa erityisosaamista vaativassa tehtävässä;  
  • tulee yleisesti verovelvolliseksi Suomessa saapumisesta lähtien, mutta ei ole Suomen kansalainen eikä ole ollut yleisesti verovelvollinen Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana; ja 
  • saa kuukausitasolla vähintään 5800 euron suuruista rahapalkkaa koko Suomessa työskentelyn ajan. 

Tämä pidennetty enimmäisaika soveltuu sekä henkilöihin, jotka aloittavat työskentelyn Suomessa vuonna 2024 tai myöhemmin, mutta myös niihin henkilöihin, jotka ovat aloittaneet työskentelyn Suomessa aiemmin, mutta joihin sovelletaan avainhenkilön lähdeverotusta vuodenvaihteessa 2023-2024. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuosina 2020-2023 Suomessa työskentelyn aloittaneiden ulkomaisten avainhenkilöiden on haettava Verohallinnolta lähdeverokorttinsa voimassaoloon jatkoa, eli pidennystä ei myönnetä automaattisesti viran puolesta. 

Haluamme olla avuksi!

Me Alderilla olemme apunasi kaikissa verotusta koskevissa kysymyksissä sekä avustamme tarvittavien hakemusten valmistelussa. Avustamme ennakkoperintään ja verokortteihin liittyvissä asioissa niin työntekijöitä, työnantajia kuin palkkahallinnon ammattilaisiakin. 

Meillä on kokonaisvaltaista osaamista eri kokoisten yritysten verokysymyksistä ja -suunnittelusta sekä verotuksen ja juridiikan eri osa-alueilta. Avustamme ja autamme yrityksiä ja yksityishenkilöitä asiakaslähtöisesti löytämään tilanteen kannalta parhaat ratkaisut ottamalla huomioon muuttuvan sääntelyn ja ajankohtaisen oikeuskäytännön.

Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Lue lisää palveluistamme.