Hae sivustolta

A-Insinöörit

Olemme olleet A-Insinöörien kokonaisvaltaisena tukena yrityskaupoissa ja toimineet verotuksellisena ja jurdisena neuvonantajana. Tutustu yhteistyöhömme!

Julkaistu 30.11.2022

A-Insinöörit on suomalainen suunnittelu- ja konsulttitalo, jossa työskentelee 1 300 kiinteistöjen ja rakentamisen asiantuntijaa. Monialainen rakennusalan kumppaniyhtiö on tänään yksi Suomen suurimpia rakennetekniikan suunnittelutoimistoja ja Suomen johtava rakennuttajatoimisto. Yrityksen kasvua ovat siivittäneet paitsi innostus ja laatuun sitoutuminen, myös yritysostot, joissa Alder & Sound on viime vuosina toiminut neuvonantajana. Yhtiön liikevaihto vuonna 2021 oli 106 milj. euroa (pro forma).

A-Insinöörit on kuuden vuosikymmenen ajan jättänyt kädenjälkensä rakennettuun ympäristöön, mistä maailman parhaana megaprojektina palkittu Tampereen rantatunneli, Helsingin tunnustusta saanut Musiikkitalo ja parhaana työmaana palkittu Naantalin voimalaitos ovat vain muutama esimerkki. Vaativissakin rakennushankkeissa onnistuminen ja yrityksen menestys perustuu valtavaan asiantuntemukseen ja rakennetun ympäristön kehittämiseen suurella sydämellä. Se näkyy myös A-Insinöörien tunnuslauseessa: Ihmisiä, joiden kanssa rakennat rohkeasti parempaa.

Uutta osaamista yhtiö on hankkinut yritysostoilla, ja A-Insinööreihin on liittynyt 2010-luvusta alkaen useita maineikkaita insinööri- ja arkkitehtitoimistoja. Tarve kumppanille syntyikin due diligence – tarkastusten sekä muiden vero- ja lakikysymysten tiimoilta.

“Tarvitsimme ulkopuolista osaamista täydentämään omaamme, joten lähdimme etsimään tähän kumppania. Valitsimme Alderin, koska koimme yrityksen meille sopivan kokoiseksi, ketteräksi ja joustavaksi”, A-Insinöörien yrityskauppojen johtaja Tiina Volmer kertoo.

Koska yrityskaupoilla ostetaan nimenomaan asiantuntijoiden osaamista, niissä tulee ottaa huomioon suunnittelu- ja konsultointialan erityispiirteet. A-Insinööreille on erityisen tärkeää pitää huolta jatkuvuudesta ja siitä, että kaikki asiantuntijat haluavat ja ovat sitoutuneita jatkamaan tehtävissään myös yrityskaupan jälkeen.

“Alder on ketterä ja joustava, yhteistyötä on ollut helppo rakentaa heidän kanssaan. He osaavat ottaa alan erityispiirteet huomioon ja tietää, mikä on erityisen tärkeää meille.”

“Asiantuntijaosaamisen ostaminen on erilaista kuin vaikkapa tehtaan tai koneiden ostaminen. Koska meillä yritysostot liittyvät ihmisiin, on tärkeää, että neuvottelut sujuvat hyvässä, kunnioittavassa ja innostavassakin hengessä. Vuorovaikutuksen tavat ja tyyli ovat erittäin tärkeitä”, Volmer kuvailee.

A-Insinöörien ja Alderin yhteistyö alkoi vuonna 2021. Takana on jo useampi yhteinen projekti, joissa esimerkiksi yhtiörakenteiden järjestely on tullut ottaa huomioon jo ennen kauppaa. Tällaisiin kokonaisuuksiin liittyy verotuksellisia ja juridisia asioita, joita yrityskauppaa tehdessä tulee miettiä erityisen tarkasti.

“Esimerkiksi due diligence -tarkastukset ovat palveluita, joissa käytämme Alderin osaamista. Alder on tehnyt meille sekä taloudellista, verotuksellista että juridista selvitystä, mutta erityisesti olemme tarvinneet heidän verotuksellista ja juridista osaamistaan”, Volmer kertoo ja jatkaa: “Alder tuottaa meille raportin asioista, jotka tulee ottaa huomioon kauppakirjassa ja integraatiossa. Ulkomaisten yritysten kanssa Alder puolestaan on antanut valmiita vaihtoehtoja laajan verkostonsa kautta.”

Yrityskaupat ovat projektiluonteisia tapahtumia, ja projektin ollessa aktiivisena tiimit ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. A-Insinöörien ja Alderin tiimit ovatkin tulleet projekteissa toisilleen hyvin tutuiksi. “Olemme oppineet tuntemaan toisemme ja tiedämme toistemme toimintatavat puolin ja toisin. Alder osaa ottaa alamme erityispiirteet huomioon ja tietää, mikä on erityisen tärkeää meille”, Volmer kuvailee yhteistyötä.

Koska jokainen yrityskauppa ja kaupan kohde on erilainen, ei kaikkeen pystytä varautumaan etukäteen. Erityiskysymyksiä tulee Volmerin mukaan aina, joten neuvonantajan puoleen on tärkeä pystyä kääntymään matalalla kynnyksellä.

“Se miten ratkomme yhdessä vastaan tulevia asioita, on ollut miellyttävää ja toimivaa”, Volmer toteaa ja kiittää erityisesti Alderin ratkaisukeskeistä toimintatapaa.

Myös Alderin asiakkuudesta vastaava Johanna Kannisto ja tiimiläinen Lauri Karppinen yhtyvät Tiinan sanoihin: ”Yhteistyötämme kuvaa selkeys, mutkattomuus ja luottamus. Näiden peruspalikoiden päälle on ollut luontevaa rakentaa yhteinen tekeminen.”

Alusta alkaen vastuunjako asiakkaan ja neuvonantajan välillä on ollut selkeä ja aikatauluista on sovittu hyvissä ajoin. “Kommunikointi ei ole perustunut sähköpostikirjeenvaihtoon, vaan asioita on käyty tehokkaasta läpi Teams-palavereissa tai puhelimessa. Tämä taas lisää yhteistyön mutkattomuutta ja madaltaa konktaktointikynnystä”, Johanna jatkaa.

“Yrityskaupoissa kokonaisuuden huomioiminen on erityisen tärkeässä asemassa. Olemme pitäneet tiimin myös meidän päässä samana, jotta toimeksiannoissa säilyy johdonmukaisuus. On palkitsevaa seurata asiakkaidemme menestystarinoita näin läheltä”, Johanna ja Lauri summaavat hymyillen. 

Haastattelun toteutti marraskuussa 2022 viestintätoimisto Aava & Bang.

Tehdäänkö seuraava projekti yhdessä?

Tarjoamme asiakkaillemme laajan valikoiman integroituja palveluita räätälöityinä avaimet käteen -ratkaisuina asiakkaidemme yksilöllisiin tarpeisiin aina suunnittelusta toteutukseen. Olemme intohimoinen ja sitoutunut tiimi kokeneita ammattilaisia, joiden yhteisenä päämääränä on palvella asiakkaitamme mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.

Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Lue lisää palveluistamme.

Haluamme olla asiakkaidemme kumppani, luotettu neuvonantaja kaikissa tärkeissä kysymyksissä. Muodostamme toimeksiantotiimit aina vastaamaan asiakkaan yksilöllisiä tarpeita, joten käytössäsi on sinulle nimetyn yhteyshenkilön kautta koko kattava palvelutarjontamme sekä globaali verkostomme.