Hae sivustolta

Tavara vai palvelu – mitä merkitystä sillä on arvonlisäverotuksessa?

Arvonlisäverotuksessa on olennaista määrittää, onko liiketoimessa kyse tavaran vai palvelun myynnistä. Tällä on merkitystä mm. verotuspaikan määräytymiseen.

Ina Ekholm

Julkaistu 02.04.2025

Arvonlisäverotuksessa on olennaista määrittää, onko liiketoimessa kyse tavaran vai palvelun myynnistä. Tällä on merkitystä mm. verotuspaikan määräytymiseen. Tavaran myynnillä tarkoitetaan fyysisen esineen omistusoikeuden siirtymistä ostajalle, kun taas palvelun myynnillä viitataan muihin suorituksiin. Tavanomaisten palvelujen lisäksi esimerkiksi tavaran vuokraukseen tai digitaalisiin tuotteisiin, joita ei toimiteta fyysisessä muodossa.

Tavara ja palvelu arvonlisäverolaissa

Arvonlisäverolain mukaan tavaralla tarkoitetaan:

  • Aineellista esinettä
  • Sähköä, kaasua, lämpö- ja jäähdytysenergiaa ja muuta niihin verrattavaa energiahyödykettä

Tavaran määritelmä kattaa siten esimerkiksi kiinteistöt. Palvelulla taas tarkoitetaan kaikkea muuta, mitä voidaan myydä liiketoiminnan muodossa.

Tietyissä tilanteissa rajanveto tavaran ja palvelun välillä voi olla haastavaa. Oikeuskäytännössä on esimerkiksi katsottu, että joitakin tietynlaisia moniosaisia suorituksia, joihin kuuluu sekä tavaraa että palvelua, on pidettävä kokonaisuudessaan tavaran myyntinä. Toisaalta esimerkiksi rakennusurakoissa voidaan myydä rakentamispalvelua, joka sisältää myös tavaraa. Jotta arvonlisävero voidaan raportoida ja tilittää asianmukaisesti, on liiketoimen sisältö ja sovellettavien arvonlisäverosäännösten analysointi tärkeää.

Tavara vai palvelu kansainvälisessä kaupassa?

Tavaran ja palvelun ero korostuu erityisesti kansainvälisessä kaupassa, sillä tavaraa ja palvelua koskevat eri niin sanotut myyntimaasäännöt. Myyntimaa määrittää, minkä maan arvonlisäverolakia myyntiin sovelletaan. Tavarakaupassa merkitsevää on yleensä tavaran sijainti ja kuljetus. Palvelukaupan myyntimaasäännökset taas riippuvat myydystä palvelusta. Myyntimaalla ja sen myötä sovellettavalla lainsäädännöllä on vaikutuksia esimerkiksi siihen:

  • mihin maahan arvonlisävero tilitetään,
  • mitä verokantaa sovelletaan,
  • kuka on vastuussa arvonlisäveron tilittämisestä, ja
  • tarvitseeko myyjän rekisteröityä ulkomailla arvonlisäverovelvolliseksi.

Haluamme olla avuksi!

Kuulostaako monimutkaiselta? Autamme mielellämme kaikissa arvonlisäverotukseen liittyvissä kysymyksissä, mukaan lukien liiketoimien luonteen määrittelyssä tavaran ja palvelun välillä sekä myyntimaan määrittämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Meillä Alderilla on kokonaisvaltaista osaamista yrityksiä koskevan verotusasioiden ja juridiikan eri osa-alueilta, myös kansainvälisesti. Avustamme yrityksiä ja yksityishenkilöitä asiakaslähtöisesti löytämään tilanteen kannalta parhaat ratkaisut ottamalla huomioon muuttuvan sääntelyn ja ajankohtaisen oikeuskäytännön.

Miten me voisimme olla sinulle avuksi? Lue lisää palveluistamme.